27.07.2009

Ensest

Birkaç gün önce şu haberi okudum. FF de de tartışılması yapıldı. Kırmızılı da çok güzel değindi bu konuya Kadınlar Yazıyor'da.

Benimse aklıma bu gibi olaylarda; ensest deyince illa biyolojik mi olması gerekir sorusu geldi. Arada kan bağı olmadan, bu olayın tarafları ensest olarak görülebilir mi?. Bence evet. Görülmelidir de.

Düşündüğünüz de aslında ne kadar kötü bir durum bu... Tabi ki hiçbir zaman avutucu değil ama senelerce aileden gördüğünüz, güvendiğiniz birinin size bunu rıza dışı yaşatması... Ama bu dışarıdan tanımadığımız biri olunca daha kolay unutuluyor, ne derseniz deyin.... Ve görüp bakın ki; her zaman bir travma bir diğerini meydana çıkarıyor. Benzer bir olayın anlatılması veya psikologa başka konularda gidilip, geçmişteki olayları anlatılması gibi. Sanıyorum bu orandaki istatistiklerde, gerekli bilgileri verir çok yakında bize. Aile içindeki "rıza dışı" ensest ilişkilerinde şahsın kendisini geçin, ailesi bile suçlar onu. Çünkü onun kocası, abisi, kardeşi, yeğeni vs. si yapmaz öyle şeyler. İftira attığınızı zannederler. Konduramaz çünkü sevdiği insana böyle bir itham. Diğerinin ise canı yanmış umrumda olmaz ilk şokla.

Şikayet edebilen cesur kimseleri ise, genelde şunlar bekler:

* Bir taraf hapse düşer. Düşmeli ve "cezasını" çekmelidir de. Bence müebbet verilmeli hatta. (Hani örnek vermek gibi olmasın ama. Amerika'da bile çocuk tacizcilerine/tecavüzcülerine orada kalan mahkumlar tarafından dışlanma söz konusu. En basiti olmak üzere, kendi aralarında zanlıyı mimlemek için, vücutlarına bir dövme bastıklarını biliyor musunuz? Hani ola ki çıkarsa ölene kadar o damgayı taşıyıp görülsün diye eline veya boyunlarına bastıklarını izlemiştim ben. O hapishanede yaşayan mahkumlar bile, bu adamları dışlıyor. Bazen içimde bir yer, evet bizimkilere de yapılmalı. sonsuza dek bir çocuğa ya da yakın aile çevresinden birine el uzatmamalı diyorum. Aramızda sinsice dolaşıp, aileden biri iken; en kötü kabusumuz olmamalı senelerce...)
* Diğer mağdur taraf, yaşı küçükse Devlet tarafından korumaya alınır. (Evet ya, yetiştirme yurdu ya da diğer bakımevlerine gönderilecek. Kimbilir o yurtlarda neler yaşayacaktır. Artık bu bakıcı dayakları, taciz vakaları, zorla hizmet yaptırma... gibi haberler ile paranoklaklık derecesine sahibiz ülkece... Sonunda hiçbirimiz çocuklarımızı emanet edemiyoruz kimseye. Hangimiz bizim çocukluğumuzdaki gibi özgürce oyun oynayabiliyor yan mahallede. Evimizin önüne çıkartamıyor haldeyiz. Her sene zaten bir yurtta yaşanan vahşet sahneleri hortlatıp izliyoruz. Kızıyoruz, lanetliyoruz, yine yapıyoruz.)

* Yine mağdur kendini suçlu hisseder, bunu tetikleyen bir davranış sergilediğini düşünür. ( Tipik taciz vakalarının engellenemez sonucu!!!)

* Ailecek üstü kapatılır. Yok sayılır. (Çünkü korkulur. Çünkü arkadaşlar, komşular ya da diğer aile bireyleri ne düşünür, ailenin ileriki zamanlarda gelecek kaygısı taşımasına sebebiyet verir bu durum. Sanık da yakın çevredendir, mağdur da...)

1 yorum:

Antifriz dedi ki...

Ensest, sanırım sözlük ve kanuni tanımı gereği biyolojik bağı olan aile fertleri arasındaki ilişki demektir. Bunun dışında kalan "rıza dışı" ilişkilere tecavüz diyoruz. Tecavüz daha hafif bir olay değildir, o yüzden bu ayrım bence mantıklı gözüküyor.

Gözlemlediğim kadarıyla ensest ilişkilerin kurbanları çoğunlukla kızlar olsa da, genelde bir suç ortağı kadın da vardır işin içinde. Genellikle de mağdur kızın annesi olur bu suç ortağı. Elbette anne bunu değişik sebeplerden dolayı yapıyor; bazen öğrenince şoka girip bir daha çıkamadığı için, bazen kocasını şikayet etmenin sonuçlarına katlanamayacağı için, bazen de kocanın zorbalıklarından dolayı.

En kötü durumda olanıysa çocuk olan mağdurdur. Daha dünyayı tanıyamadan, doğruyla yanlışı ayırmayı öğrenemeden, bunu ona öğretme sorumluluğuna sahip ebeveynleri tarafından tecavüze uğramak, bu çocukların hayatlarını karartır. Birçoğununki bir daha da asla aydınlanmaz.